МІЦНІ ЗВ’ЯЗКИ, МІЦНІ ПАРИ

В Центрі «Ярміз» відбувся перший в Україні пілотний проєкт для сімей учасників бойових дій – подія, яка гармонійно поєдалася зі Всесвітнім днем психічного здоров’я та напередодні Дня захисника і захисниці України. Адже психологічною підтримкою в подоланні травмуючих наслідків збройного конфлікту на Сході України та допомозі у поверненні до мирного життя, Центр передбачає комплексний родинний підхід та відновлення гармонійних стосунків.Проєкт «Міцні зв’язки, міцні пари» створений доктором Сью Джонсон та доктором Кетрін Рім.
Більше 10 років ця програма успішно реалізовувалася та показала свою ефективність з парами ветеранів армії США. Над перекладом, адаптацією та створенням робочого матеріалу працювала команда волонтерів, які пройшли навчання та є фахівцями в методі емоційно-фокусованоі психотерапії пар, що став підгрунтям для втілення даної програми: Олена Редчиць, Софія Гордієнко, Елена Литвин, Myroslava Kyryliuk. Велика вдячність перекладачці, яка зробила свій внесок в створення робочих зошитів для пар Karina Bezrebra.Окремі слова подяки кваліфікованим тренерам Олена Редчиць та Valentina Neykova-Mohova, які своєю компетентністю та терапевтичною майстерністю допомогли учасникам програми у безпечній атмосфері працювати над зціленням стосунків у своїх парах.
Мрію про створення доступної та дієвої програми для родин ветеранів в Украіні втілила в життя сімейний психолог – психотерапевт Центру Ярміз Марина Сириця.
За результатами роботи отримали позитивні відгуки від учасників тренінгу:
🍀 «…За 6 років нашого шлюбу я вперше так відкрився дружині. Так війна змінила мене, змінила нас… ми почали віддалятися. Сьогодні відчуття зовсім інші, сьогодні я готовий ділитися своїми переживаннями та чути дружину».
🍀 «…За ці 2 дні я отримала так багато нового, що не маю слів щоб описати, що відбувається в голові. В нас вперше була така чутлива розмова; ми вперше відкрилися один для одного…»
🍀 «…Дружина мене зовсім не розуміла, я втратив надію щось доводити. А сьогодні в нас вийшло зрозуміти та почути один одного».
🍀 «…Я вперше за довгий період подружнього життя почула, що мій чоловік має страх мене втратити, це було так важливо почути, тепер мені легше розуміти, чому він так робить чи чому мовчить… Дякую вам».
🍀 «…Сьогодні я вперше усвідомив свої страхи, які турбували мене, а я і не визнавав. Зміг поділитися цим, а дружина мене почула. Це допомогло нашій парі розуміти і чути один одного».
🍀 «…Я, навіть, не усвідомлювала свою роль в парі, мені здавалося, що це чоловік мене постійно ображає, і що я така жертва по життю. А, виявляється, що я теж можу зробити боляче людині, яку я люблю… Мені є над чим працювати».
🍀 «…Ми як 2 потяги, що мчать на шаленій швидкості один до одного по одній колії, і в нас кожного дня – лобове зіткнення. Дуже боляче після кожного такого конфлікту. Я зрозумів, що хочу, щоб ми мчали в одному напрямку та на одній швидкості й готовий над цим працювати».
🍀 «…Виявляється, не завжди той хто кричить, то агресор. Кричать від болю…»
🍀 «…Для свого партнера я була як реабілітаційний центр, зрозуміла, що хочу інших стосунків і готова над цим працювати».
🍀 «…Наша пара багато пройшла і багато чому навчилася. Ми зрозуміли, як досвід війни впливає на нас. І сьогодні я переконався, що стосунки як бізнес, над ними варто працювати».
Висловлюємо щиру подяку учасникам тренінгу, кожній парі окремо за їх вибір в житті, за іх силу та сміливість.
Кожна родина ветерана є унікальною в своєму життєвому досвіді, в своїй історії.
Пам’ятаємо: стосунки, сповнені любові – найкраща протидія стресу.